Cookies

Náš web potřebuje pro přizpůsobení obsahu a analýzu návštevnosti váš souhlas. Souhlas vyjádříte kliknutím na tlačidlo "OK". Více informací
Svúj souhlas můžete odmítnout zde.

Aktuality

Nezávislí lékárnici přemýšlejí, zda neskonči s podnikáním

20. 10. 2015

Úhradová vyhláška pro příští rok počítá s růstem příjmů zdravotníků v nemocnicích. Polepšit by si měli i ambulantní specialisté a praktičtí lékaři. Mzdy lékárníků a farmaceutických asistentů však již několik let nerostou, v mnoha případech dokonce klesají. Mladí lékárnici upozorňuji, že palčivá situace je zvláště v malých lékárnách a v regionech. Žádají po ministerstvu, aby tuto nepříznivou situaci zohlednilo zvýšením úhrady za odbornou činnost lékárníka. U většiny segmentů zdravotní peče, dojde v příštím roce podle nové úhradové vyhlášky k mírnému nárůstu příjmů.

Při snižování nákladů na léky (v důsledku revizí cen a úhrad) dochází totiž k výraznému poklesu cen u léčivých přípravků běžně expedovaných ve veřejných lékárnách, což má negativní ekonomický dopad na příjmy lékáren zejména kvůli špatnému nastavení odměňování lékárenské peče, odvozenému pouze od ceny vydávaných léčiv.

Zástupci mladých nezávislých lékárníků dodávají, že vznesené požadavky jsou v souladu se zprávou Mezinárodní farmaceutické federace, která konstatuje, že ve většině vyspělých zemi doznaly modely odměňování lékáren posun ke kombinaci marže, dispenzačního poplatku a finančních motivací za efektivitu a kvalitu služeb, případně i služeb placených formou kapitace (tj. na základě kmenových pacientů lékárny). Odborná péče lékárníků totiž není závislá na ceně léku.

V současnosti se jedná v poradním sboru Výboru pro zdravotnictví Parlamentu ČR o kompenzaci příjmů nezávislých lékáren, které jsou závislé na ceně léků a jejich úhradách.

Zdroj: Medical Tribune a miš