Odborné aktuality
Nízkokalorická sladidla podporují ukládání tuku
7. 5. 2017
Studie, prezentovaná na 99. konferenci americké Endokrinologické společnosti v Orlandu ukázala, že nízkokalorická umělá sladidla způsobují adipogenezi zejména u lidí, kteří už obézní jsou.
Vědci zkoumali in vitro humánní kmenové buňky, které 12 dní živili sukralózou až do koncentrace 0,2 mmol, což odpovídá koncentraci v krvi jedince, který během dne vypije zhruba litr „dietní“ limonády. U buněk se zvýšil jak počet markerů zánětů, tak i produkce tuku, který se zde začal ukládat v podobě kapek, zejména když koncentrace sukralózy dosáhla 1 mmol.
Po tomto zjištění vědci přikročili k separátnímu experimentu. Analyzovali biopsií získané vzorky abdominálního tuku osmi lidí, pravidelně konzumujících umělá sladidla (především sukralózu a částečně aspartam), a porovnali je se vzorky osob, které tato sladidla nekonzumovaly. Čtyři participanti měli normální váhu, čtyři byli obézní. Na vzorcích byly jasně patrné důkazy zvýšeného transportu glukózy do buněk, ale i zvýšené exprese známých genů, zodpovědných za tvorbu tuku. Výsledky byly výrazně horší u obézních konzumentů sladidel než u těch s normální hmotností.
Zároveň se v tukové tkáni konzumentů zjistilo až 2,5krát vyšší množství receptorů sladké chuti. Ty pak zřejmě usnadňují vstup glukózy do buněk, odkud ji organismus absorbuje do krevního oběhu.
„Z výsledků naší studie je zřejmé, že nízkokalorická sladidla u našich pokusných subjektů způsobila pronikání glukózy do buněk, a tím další zmnožování tuku v těle, nemluvě o zvýšeném sklonu k zánětům, což je zejména pro obézní lidi velmi škodlivé,“ uvedl profesor Sabyasachi Sen z George Washington University, který stál v čele studie.
Převzato a zkráceno ze studie prezentované na 99. konferenci americké Endokrinologické společnosti v Orlandu