Odborné aktuality
Nová dietní doporučení
11. 1. 2016
Americký úřad pro zdraví a veřejné služby (US Departements of Health and Human Services, DHHS) a zemědělství (USDA) vydal nová dietní doporučení na období 2015 až 2020, jak činí již od roku 1980 s pětiletou periodicitou. Cílem dietních doporučení je snížit výskyt neinfekčních chorob hromadného výskytu, jako je například diabetes 2. typu, obezita, kardiovaskulární choroby, některé nádory apod.
K hlavním změnám oproti obecně známým minulým pravidlům patří drastické omezení přidaného cukru (pod 10 % energetického příjmu) a poprvé bylo též doporučeno, aby chlapci a muži významně omezili konzumaci masa (především červeného). Naopak bylo zrušeno doporučení maximální konzumace cholesterolu do 300 mg/den, a to zejména ve vejcích, rybách a mořských plodech. Doporučení vychází ze studií, které prokazují, že největší zdroj cholesterolu jsou žlučové kyseliny, tedy vlastní metabolismus.
Z finálního znění dokumentu nakonec vypadlo obecné doporučení k výraznému omezení konzumace masa z důvodu trvale udržitelného životního prostředí (na výrobu 1 kg masa se spotřebuje 15 000 litrů vody, průměrná roční spotřeba masa v USA je kolem 120 kg, v Evropě 90 kg za rok).
Hlavní doporučení
Zdravý jídelníček má obsahovat
- různé druhy zeleniny, luštěniny, škroboviny
- ovoce (syrové)
- obiloviny (z poloviny celozrnné)
- mléčné výrobky (mléko, jogurt, méně tučné sýry), obohacené sójové nápoje
- zdrojem bílkovin mají být především mořské plody, libové maso a drůbež, vejce, luštěniny, ořechy, semínka, sójové produkty
- olej (rostlinný)
Naopak omezit je nutné tuky s nasycenými mastnými kyselinami, přidaný cukr a sůl. Trans-mastné kyseliny (vznikají při ztužování tuků) je nutné vyloučit zcela.
- Přidaný cukr má pokrýt maximálně 10 % denního příjmu energie.
- Nasycené tuky mají tvořit maximálně 10 % denního příjmu energie.
- Denní spotřeba soli nemá překročit 2 300 mg.
- Pití alkoholu (pokud vůbec) je doporučeno pro ženy v denním množství jedné sklenice (zhruba 150 – 200 ml vína, malé pivo, 40 ml destilátu) pro muže dvojnásobek (pouze pro dospělé).
Obecně je doporučeno dávat přednost rostlinné stravě a omezit masné výrobky. Omezení soli je velkou výzvou pro výrobce, protože omezení obsahu soli vyžaduje i změny technologie výroby potravin (například pečiva).
Při tvorbě doporučení se také diskutovalo o zpracovaném mase, zejména uzeninách, které jsou nositeli jak nasycených tuků, tak soli. Proto nejsou zařazeny do explicitního výčtu.
Zdroj: JAMA