Cookies

Náš web potřebuje pro přizpůsobení obsahu a analýzu návštevnosti váš souhlas. Souhlas vyjádříte kliknutím na tlačidlo "OK". Více informací
Svúj souhlas můžete odmítnout zde.

Aktuality

Obezita zvyšuje riziko vzniku vážných onemocnění ledvin

9. 3. 2017

Dvanáctý ročník Světového dne ledvin, který letos připadá na 9. březen, je tentokrát věnován vztahu mezi obezitou a ledvinami. Chronické onemocnění ledvin, které postihuje v Evropě asi deset procent populace, zvyšuje riziko kardiovaskulárních onemocnění a u části nemocných progreduje až do selhání ledvin s potřebou dialýzy nebo transplantace.

Obézní pacienti mají ve srovnání s osobami s normálním indexem BMI o 50 procent vyšší riziko chronického onemocnění ledvin a až třikrát vyšší riziko progrese chronického onemocnění ledvin do selhání ledvin. Obezita také zvyšuje o 60–80 procent riziko močových kamenů.

„Klasifikace obezity se dnes mění, její rozlišení na I., II. a III. stupeň podle BMI je již zastaralé, dnes se klasifikuje spíše podle přítomnosti komorbidit. Část obézních je zdravých, většinou ale obezita vede k postižení orgánů, jako jsou srdce, klouby, játra, slinivka břišní, ale i ledviny. Poškození ledvin vzniká buď přímo, nebo nepřímo, tedy tím, že obezita vyvolává závažná onemocnění jako diabetes, hypertenzi, aterosklerózu; tyto nemoci pak vedou k tomu, že ledviny selhávají,“ vysvětluje přednosta 3. interní kliniky 1. LF UK a VFN v Praze prof. MUDr. Štěpán Svačina, DrSc.

Obézní pacienti mají ale i značně vyšší riziko, že u nich dojde k selhání ledvin. Česká republika je na prvním místě v Evropě ve výskytu karcinomu ledvin, obezita zvyšuje riziko tohoto onemocnění o 40 procent a těžká obezita pak více než dvojnásobně. Nadváha se stává stejným rizikovým faktorem jako třeba kouření.

Ačkoli onemocněním ledvin trpí deset procent populace, chronické selhání ledvin vyžadující dialyzační léčbu či transplantaci postihuje jen 0,1 procenta populace. V Česku je dnes na šest tisíc dialyzovaných pacientů a čtyři tisíce nemocných s transplantovanou ledvinou. Jde však o nákladnou léčbu (až čtyři procenta prostředků na zdravotní péči), přičemž kvalita života je často nízká a úmrtnost dosahuje dvaceti procent. „Chronické selhání ledvin je léčebný neúspěch. Zhruba třetina pacientů nejen v Česku, ale i v Evropě přichází k lékaři pozdě, v době, kdy využití existujících léčebných možností je již značně omezené,“ vysvětluje prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc., přednosta Kliniky nefrologie 1. LF UK a VFN v Praze. Jak zdůrazňuje, prevence obezity chrání nejen srdce a cévy, ale i ledviny. Pokud se obézním pacientům podaří snížit tělesnou váhu, mají výrazně nižší riziko vývoje chronického selhání ledvin. Nejúčinnější prevencí samozřejmě zůstává snaha obezitě zcela předejít. Vzhledem k tomu, že chronické onemocnění ledvin probíhá často až do pokročilé fáze bez příznaků, nabývá na významu aktivní screening.

Autor: kol