Cookies

Náš web potřebuje pro přizpůsobení obsahu a analýzu návštevnosti váš souhlas. Souhlas vyjádříte kliknutím na tlačidlo "OK". Více informací
Svúj souhlas můžete odmítnout zde.

E-recept | Zpravodajství

Od března budou moci být na jednom eReceptu opět dva léky

26. 1. 2020

Od Nového roku začala platit kontroverzní vyhláška, podle které mohou lékaři předepisovat na jeden elektronický recept jen jeden lék, a ne dva, jak tomu bylo dosud. Pro pacienty, kteří berou víc léků, to znamenalo zdržení u lékaře i v lékárně. Po negativní reakci lékařů, lékárníků i některých politiků ministerstvo zdravotnictví obrátilo: od března budou praktičtí lékaři moci opět vypisovat na jeden eRecept dva léky. „Po náběhu této změny jsme zaznamenali, že lékaři a lékárníci nejsou v praxi se změnou spokojeni a volají po návratu ke dvoupoložkovému elektronickému receptu, tedy k původní úpravě. Ministerstvo zdravotnictví nemá důvod nevyslyšet požadavky terénu, a tak se rozhodlo přistoupit k novelizaci vyhlášky a vrátit se ke dvěma položkám na eReceptu,“ řekla Právu mluvčí Gabriela Štěpanyová. 

Dříve dva, teď čtyři  

Současnou praxi lékaři skutečně přivítali s velkou nevolí, zvláště proto, že jim zabere více času. „Pokud má pacient například čtyři léky, musím teď odeslat čtyři recepty, předtím jsem odesílal dva. Ideální by byl jen jeden,“ řekl Právu Jan Boháč, praktický lékař z Třince. „Každé odeslání s autorizací vyžaduje určitý čas, když je hodně lidí, dost to zdržuje, a to samé platí pro lékárny. Onehdy jsem jedné paní posílal čtrnáct SMS s léky pro ni a pro manžela. Pro důchodce je to pohroma,“ dodal Boháč. 

Lékárníci volají po sjednocení  

Chystanou změnu pozitivně přijali lékárníci. „Považujeme to za prozatímně správné řešení. Ideální stav by ale byl, kdyby se lékárníci dostali ke všem předepsaným lékům pacienta pomocí jednoho identifikátoru, jako tomu je v Estonsku či na Slovensku,“ řekla Právu mluvčí České lékárnické komory Michaela Bažantová. Na Slovensku lékař zadá do systému naráz všechny předepsané léky, které v lékárnách vydávají podle kódu na kartě pojištěnce. 

Právo | Rubrika: Zpravodajství