Cookies

Náš web potřebuje pro přizpůsobení obsahu a analýzu návštevnosti váš souhlas. Souhlas vyjádříte kliknutím na tlačidlo "OK". Více informací
Svúj souhlas můžete odmítnout zde.

Zprávy ČLnK

On-line prodej léků na recept nemá podporu. Dostupnost lékárenské péče pro imobilní pacienty chceme řešit návštěvní službou

29. 3. 2019

    1. 2019 | Léky jsou zboží zvláštní povahy, které mohou pozitivně i negativně ovlivnit zdraví a život pacientů. Proto historicky – a opravdu jde o staletí – vznikala pravidla, která jejich použití regulují. Tyto regulace jsou natolik propracované, že vedly k fungujícímu modelu lékárenství. Regulace, které vedly od rozdělení profesí lékaře a lékárníka, ke vzniku lékáren, k vývoji profese farmaceuta od apatykáře po vysoce kvalifikované svobodné povolání s povinností pregraduálního, postgraduálního a celoživotního vzdělávání. Proto patří výdej léků, a těch na předpis obzvláště, do rukou lékárníků, nikoli on-line prodejců.

Lék nestačí prodat, musí být vydán. Vydán kvalifikovanou osobou, při osobním setkání a vždy ho musí provázet dispenzace, tedy činnost lékárníka, při které pacienta instruuje, jak bude lék užívat. Lékárník zároveň při dispenzaci ověřuje, že pacient mu rozumí a bude podle pokynů postupovat. Zpětná vazba v okamžiku výdeje je neopominutelná, a to i u pacientů, kteří užívají své léky chronicky. Dispenzace vede k maximalizaci účinku a minimalizaci rizik spojených s užíváním léku. Každý lék má vedlejší účinky, nežádoucí účinky, může interagovat se stravou nebo jinými léky. Lékárník má v oblasti léků maximální znalosti, nesrovnatelné s jakoukoli jinou profesí, proto patří dispenzace do jeho rukou. Lékárník je poslední a neopomenutelný kontrolní bod, jež může zachytit chybu, která by ohrozila zdraví pacienta.

Léky vázané na lékařský předpis jsou nebezpečnější než léky vydávané bez něj, hranice mezi jejich účinností a toxicitou je velmi tenká, proto jejich výdej nepatří do rukou nekvalifikovaných osob.

On-line prodej léků na předpis by znamenal ohrožení zdravotní péče pro velkou skupinu obyvatel. Lékárna plní mnoho funkcí, tak jako například advokátní praxe. Zatímco za některé činnosti je lékárna hodnocena adekvátně, některé činnosti vykonává zcela bez odměny – například poradenství, odborné konzultace, komunikaci s lékařem ohledně odhalených problému s předepsanými léky, stahování závadných léčivých přípravků, sběr nepoužitelných léčivých přípravků atd. Tyto činnosti (obdobně jako u advokacie např. obhajoby „ex offo“) je možné poskytovat právě jen při zaručeném výdeji všech léků v lékárnách. „Vyzobávání rozinek“ neboli „cream skimming“ e-shopy,  by proto ohrozilo chod lékáren, které by na veškeré činnosti, které jim právě legislativa ukládá, leč nikdo je nehradí, neměly dostatek prostředků.

Lékárníci chápou specifické potřeby některých skupin pacientů a chtějí řešení, které těmto skupinám umožní čerpat zdravotní služby v plném rozsahu. Nelze však přistoupit na zcela obchodnické řešení, které pod plachetkou samaritánství prolamuje zásadní principy poskytování zdravotní péče za jediným účelem: ziskem několika subjektů.

Takto zásadní změny nelze řešit formou pozměňovacího návrhu, ale odbornou diskuzí, ze které případné legislativní změny vyplynou. Řešením, které navrhuje ČLnK, je návštěvní služba lékárníka. Při ní bude zachována dispenzace, osobní kontakt a plnohodnotná péče, na kterou mají nárok všichni pacienti – tedy i ti imobilní.

ČLnK – Výzva ministrovi zdravotnictví ČFS – dopis ministrovi SNL – dopis ministrovi FAF UK – vyjádření děkana VFU Brno – vyjádření děkanky USF – dopis ministrovi Pozměňovací návrh poslance P. Nachera

Odkaz na článek k online prodeji léků naleznete ZDE. Zdroj: ŠTORKÁN, On-line prodej léků na recept nemá podporu. Praha: E15, str. 3, 28. 3. 2019.