Cookies

Náš web potřebuje pro přizpůsobení obsahu a analýzu návštevnosti váš souhlas. Souhlas vyjádříte kliknutím na tlačidlo "OK". Více informací
Svúj souhlas můžete odmítnout zde.

Odborné aktuality

Patří káva mezi karcinogeny? Podle současných studií spíše ne

8. 11. 2018

Patří káva mezi karcinogeny? Podle současných studií spíše ne

Patogeneze maligních nádorů je velmi komplexní a ne vždy je snadné odhalit jejich konkrétní příčinu. V posledních desetiletích vědci po celém světě ozřejmili velké množství látek, které jsou zodpovědné za vznik maligních nádorů. Otázkou zůstává, zda mezi takzvané karcinogeny patří i látky obsažené v kávě. Dostupné studie naznačují, že spíše ne.

Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny (International Agency for Research on Cancer, IARC) přezkoumala více než 1 000 studií na lidech a zvířatech a nenalezla dostatečné důkazy nasvědčující tomu, že káva patří mezi karcinogeny.

Susan Gapstur et al. ve své studii z roku 2017 zjistili, že pití kávy může být protektivním faktorem v rozvoji specifických forem maligního nádorového bujení. I když v dříve publikovaných studiích byla nalezena asociace mezi konzumací kávy a rizikem malignit, jednalo se spíše o vyšší riziko v důsledku současného kouření tabákových výrobků, protože lidé pijící kávu často také kouří.

Pravdou je, že při procesu pražení vzniká v kávových zrnkách akrylamid, který se dle IARC řadí mezi karcinogeny 2A, tedy mezi látky pravděpodobně karcinogenní pro člověka. Akrylamid je obsažen také v cigaretovém kouři a potravinách s vysokým obsahem škrobu, které se připravují za vysokých teplot (například v hranolkách či bramborových lupínkách). Lidé, kteří se obávají karcinogenních účinků akrylamidu mohou zvolit kávu připravenou jiným způsobem než pražením.

Existuje také spojitost mezi konzumací horkých nápojů a rizikem maligního nádorového bujení v oblasti jícnu. Toto riziko vzniká při konzumaci kávy o teplotě vyšší než 65 °C. Lepší je tedy nechat kávu před konzumací trochu vychladnout.

Konzumace kávy v rozumném množství nepředstavuje žádné zdravotní riziko. Excesivní konzumace ale může způsobit zdravotní obtíže, například hypertenzi, či poruchy spánku. Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (Food and Drug Administration, FDA) proto nedoporučuje dospělým jedincům konzumovat více než 4‒5 šálků kávy denně. Děti a adolescenti by podle Americké pediatrické akademie vůbec neměli konzumovat nápoje obsahující kofein.

V těhotenství a během kojení je vhodné konzumaci kávy omezit, přesně stanovené denní množství se však podle jednotlivých doporučení liší, i vzhledem k odlišnému obsahu kofeinu v různých druzích kávy.

Některé studie naopak podtrhují prospěšnost pravidelného pití kávy. Z výsledků přehledu publikovaného Dr. Robinem Poolem a kolektivem v roce 2017 v British Medical Journal vyplývá, že konzumace kávy v obvyklém množství přináší více pozitivních zdravotních výsledků v porovnání se škodlivými účinky. Souhrnné odhady ukazují největší snížení rizik při konzumaci 3−4 šálků kávy denně.

Konzumace kávy byla ve studii asociována s poklesem mortality a nižším rizikem vzniku srdečních chorob, některých maligních nádorů (karcinom prostaty, endometria, tlustého střeva, ovaria, prsu, pankreatu, štítné žlázy, melanom, leukémie aj.), neurologických a psychiatrických chorob (Parkinsonova a Alzheimerova nemoc, deprese), metabolických chorob (diabetes mellitus 2. typu) a jaterních chorob (nealkoholická steatóza, jaterní fibróza a cirhóza).

Současné studie tedy neprokazují přímou asociaci mezi konzumací kávy a rizikem maligních nádorů, káva se zdá být spíše protektivním faktorem řady onkologických onemocnění. Další výzkum v této oblasti je však nezbytný, aby se s definitivní platností vyvrátil možný karcinogenní účinek kávy.

Autor: drho

Zdroj: 1. https://www.medicalnewstoday.com/articles/322649.php

  1. Gapstur S. M., Anderson R. L., Campbell P. T. et al. Associations of Coffee Drinking and Cancer Mortality in the Cancer Prevention Study-II. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev 2017 Oct; 26 (10): 1477‒1486. doi: 10.1158/1055-9965.EPI-17-0353.
  2. Poole R., Kennedy O. J., Roderick P. et al. Coffee consumption and health: umbrella review of meta-analyses of multiple health outcomes. BMJ 2017 Nov 22; 359: j5024, doi: 10.1136/bmj.j5024.