Cookies

Náš web potřebuje pro přizpůsobení obsahu a analýzu návštevnosti váš souhlas. Souhlas vyjádříte kliknutím na tlačidlo "OK". Více informací
Svúj souhlas můžete odmítnout zde.

Odborné aktuality

Pijte kávu pro zdraví!

16. 1. 2018

Pijte kávu pro zdraví!

Konzumace kávy, dokonce v počtu několika šálků denně, už není strašákem naopak široce doporučovaným zdravotním benefitem. Její výhody sumarizuje nový zastřešující přehled, který vznikl na základě úctyhodného počtu 200 metaanalýz a observačních studií.

K benefitům tak patří:

  • Při konzumaci 3 šálků denně (obyčejné nebo bez kofeinu) se snižuje všeobecné riziko úmrtí o 17 % v porovnání s lidmi, kteří kávu nepijí vůbec.
  • Káva s kofeinem vede ke snížení rizika kardiovaskulárních chorob, koronárního srdečního onemocnění a mrtvice. Nejvyšší efekt se projevuje při konzumaci 3 až pěti šálků denně.
  • Kofein v kávě zřejmě způsobuje snížení pravděpodobnosti výskytu karcinomu a potíží s játry.
  • Oba druhy kávy, bez kofeinu i s ním, snižují riziko propuknutí diabetu 2. typu.
  • Pokud jde o škodlivé účinky, data hovoří o potratu, snížení porodní váhy plodu a předčasném porodu. Nadměrná konzumace rovněž vede k vyššímu riziku fraktur u žen, u mužů však nikoliv.
<p>Editor v British Medical Journal k těmto zjištěním poznamenává, že důkazy bezpečnosti konzumace kávy jsou konzistentní a přesvědčivé. Připomíná pouze, že těhotné ženy a osoby s vyšším rizikem zlomenin by měly být edukovány vzhledem k možným nežádoucím účinkům.</li>

Autor: uza

Zdroj: Poole R et al. Coffee consumption and health: umbrella review of meta-analyses of multiple health outcomes. British Medical Journal 2017; 359 doi: https://doi.org/10.1136/bmj.j5024 (Published 22 November 2017)