Cookies

Náš web potřebuje pro přizpůsobení obsahu a analýzu návštevnosti váš souhlas. Souhlas vyjádříte kliknutím na tlačidlo "OK". Více informací
Svúj souhlas můžete odmítnout zde.

Zprávy ČLnK

Porada předsedů Okresních sdružení lékárníků jednoznačně požaduje, aby měli lékárníci stejný přístup do lékového záznamu jako lékaři

22. 9. 2019

    1. 2019 | Na dnešní Poradě předsedů Okresních sdružení lékárníci jednomyslně potvrdili svůj požadavek, aby měli stejný přístup do lékového záznamu jako jejich kolegové lékaři. Zástupci lékárníků z regionů celé České republiky se shodují v tom, že pokud se toto nestane, tak účel lékového záznamu pacienta nebude naplněn a pacientům se nedostane kvalitnější zdravotní péče. V některých případech nedojde k zamezení ohrožení zdraví pacienta. Lékový záznam využijí lékárníci i při plánované Návštěvní službě, kterou ministr zdravotnictví ČR Mgr. et Mgr. Adam Vojtěch, MHA hodnotí jako velmi zajímavou.
      Už při kombinaci pěti léčivých přípravků je vysoká pravděpodobnost interakcí, které mohou ohrozit zdraví pacienta, přičemž může jít i o kombinaci s léčivým přípravkem, který si chce pacient pořídit k samoléčbě. Lékárníci, vysokoškolsky vzdělaní odborníci na léky, by měli mít přístup ke kompletní farmakoterapii pacientů, aby mnohem častěji dostávali přesně ty léky, které skutečně potřebují pro svou léčbu. Tím by se i zamezilo plýtvání léky díky nadbytečně předepsaným duplicitám či zcela nevhodným léčivům.

Velmi často se stává, že pacient do lékárny přichází s předpisem na nový lék, který mu lékař předepsal místo současně užívaného. Pacient pak požaduje po lékárníkovi radu, který z léků má vynechat a zda je nová medikace v pořádku,“ komentuje současný stav praktikující lékárník a viceprezident Mgr. Aleš Krebs a dodává: „Nejčastějším důvodem vstupu lékárníka do lékového záznamu bude kontrola správnosti velikosti, dávky a frekvence užívání léčivého přípravku. Takové situace řeší lékárníci již nyní každý den, přičemž do spuštění lékového záznamu jsou odkázání na ne vždy úplné informace od pacienta.

Dalším důvodem pro nahlížení do lékového záznamu je jeho posouzení lékárníkem při speciální individuální konzultaci s pacientem. Ta nemůže probíhat v rámci klasického výdeje léčivého přípravku, protože ji musí předcházet pečlivé studium lékového záznamu pacienta lékárníkem. Pro tyto účely připravuje Česká lékárnická komora (ČLnK) nový návrh zdravotního výkonu.

„Obavy ze zneužití údajů jsou naprosto zbytečné. Lékárníci jsou jednak vázáni mlčenlivostí stejně jako lékaři, lékový záznam je navíc opatřen řadou zabezpečení. Pouze lékárník, ze všech pracovníků v lékárně, bude moci na základě vlastního osobního bezpečnostního certifikátu vstupovat do tohoto systému. Navíc, v lékovém záznamu bude zaznamenána kompletní elektronická stopa a případné zneužití bude podléhat významným finančním sankcím i trestněprávní odpovědnosti,“ poukazuje na bezpečnost dat pacientů prezident ČLnK PharmDr. Lubomír Chudoba.

Lékový záznam pacienta je efektivní nástroj pro zlepšení farmakoterapie jedině ve formě předpokládaného souhlasu (tzv. opt-out) pro všechny zdravotníky, neboť u varianty opt-in by nestačilo, aby pacient vyjádřil svůj souhlas lékárníkovi přímo v lékárně, ale musel by navštívit např. Czech Point a souhlas teprve udělit.

Lékový záznam bude nezbytným pomocníkem v případě zavedení plánované Návštěvní služby lékárníka, kdy lékárník připravuje léky na základě indikace lékaře a ověřuje správnost farmakoterapie před vlastní návštěvou pacienta.

  Tisková zpráva v PDF