Cookies

Náš web potřebuje pro přizpůsobení obsahu a analýzu návštevnosti váš souhlas. Souhlas vyjádříte kliknutím na tlačidlo "OK". Více informací
Svúj souhlas můžete odmítnout zde.

Aktuality

Přežije e-preskripce?

7. 1. 2016

V současnosti nefunguje. Avšak podle vyjádření ředitele Státního ústavu pro kontrolu léčiv, PharmDr. Zdeňka Blahuty bude centrální úložiště elektronických dat zprovozněno co nejdříve, pro e-preskripci léčivých přípravků s omezením v řádu dnů (léčebné konopí), pro běžný e-recept v průběhu března.

„Již od svého nástupu do funkce ředitele jsem byl nucen řešit nepřiměřenou, zatěžující a dlouhodobě budovanou závislost SÚKL na jednom z dodavatelů v oblasti informačních technologií. Není však pravdou, že by SÚKL byl touto situací paralyzován. Bezpečnost českých pacientů a dohled nad pohybem léčivých přípravků na českém trhu nejsou v žádném případě nijak ohroženy,“ tvrdí Zdeněk Blahuta.

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček prohlásil, že v současnosti je již SÚKL na společnosti Tronevia a. s. zcela nezávislý. „Tato vláda bohužel zdědila situaci, kdy velká část elektronické agendy je historicky vázána na monopolní firmy s velmi těžce vypověditelnými smlouvami, ve kterých nejsou dořešena autorská práva. Chci zde proto zdůraznit, že se v této situaci budeme chovat standardně a chránit zájmy státu a daňových poplatníků. Časy, kdy státní instituce sloužily soukromým firmám jako dojná kráva, jsou pryč. Takový postup je nepřijatelný a SÚKL na něj nemůže přistoupit. Děkuji jeho zaměstnancům, že situaci zvládli, jakkoliv složitá byla. Není totiž možné dopustit, aby byla státní instituce takto vydírána,“ zakončil ministr Němeček.

Situace komplikuje práci zaměstnancům SÚKL, nicméně důležitým sdělením pro české pacienty, lékaře a lékárníky je, že lékový ústav není ve své činnosti nijak omezen, tvrdí shodně zástupci MZ a SÚKL.

Kolem centrálního úložiště dat a software několika aplikací vzniká mnoho nezodpovězených otázek, na které ani ministr zdravotnictví, ani ředitel SÚKL neposkytují uspokojivou odpověď, stejně tak kolem současné metodiky práce SÚKL. Otázkou pro politiky (Parlament i Vládu ČR) je, jak nastavit zákonné normy, aby se předešlo hazardováním nejen s velkým množstvím milionů, které odtékají ze zdravotního systému, ale v případě léků jde i o nebezpečnou hru s osudem pacientů, lékařů a lékárníků.

Autor: miš