Cookies

Náš web potřebuje pro přizpůsobení obsahu a analýzu návštevnosti váš souhlas. Souhlas vyjádříte kliknutím na tlačidlo "OK". Více informací
Svúj souhlas můžete odmítnout zde.

Zpravodajství

Rx online není trend

1. 4. 2019

Rx online není trend
Návštěvu lékárníka by mohli mít imobilní pacienti hrazenou od zdravotních pojišťoven, ostatní by si ji mohli sami zaplatit, říká PharmDr. Lubomír Chudoba, prezident České lékárnické komory.
Z čeho vychází váš návrh návštěvní služby lékárníka? Někteří lékárníci se snaží doručovat léky pacientům už dnes, třeba i s podporou obce…
Na jednu stranu se snažíme legalizovat péči, kterou už nyní řada lékárníků, zejména na venkově, poskytuje. Vědí, že někteří pacienti jsou méně imobilní. Na venkově se lidé znají, takže už to probíhá. Pacient může kohokoli požádat o vyzvednutí léku na recept, pokud požádá lékárníka nebo jiného zaměstnance lékárny, je to právně v pořádku. Chceme ale, aby to dostalo štábní kulturu a bylo to na indikaci lékaře pro imobilní pacienty hrazené zdravotní pojišťovnou. Zároveň chceme, aby měl lékárník povinnost v souvislosti s tímto výdejem, nejen pacienta doma řádně poučit, ale třeba po dvou týdnech pacientovi zavolat, jestli porozuměl tomu, jak se užívají, jestli je užívá, jestli nepozoruje nežádoucí účinky. Tak to je například ve Skandinávii. Máme pro tuto službu předpřipravený doporučený postup.
Mohlo by to omezit současnou praxi, kdy léky na recept vyzvedávají seniorům a zdravotně postiženým nekompetentní laici?
Víme, že se to tak děje, že senioři dají recepty starostovi a ten dojede do města, kde léky vyzvedne a přiveze. Když bude k dispozici lékový záznam pacienta, tak v komunikaci s pacientem zjistíte, co vše užívá, a můžete mu daleko lépe poradit a případně diskutovat o předepsaných lécích s lékařem. Z praxe klinických farmaceutů víme, že ve farmakoterapii je spousta problémů. Poskytují konzultace a dá se říci, že kolik mají pacientů, tolik dávají doporučení na změnu v užívání léků. Neskutečné problémy prezentovali kliničtí farmaceuti ze svých návštěv domovů důchodců. Něco podobného bychom chtěli, aby poskytovali i veřejní lékárníci.
Reagujete svým podnětem na zavedení návštěvní služby i na návrh na otevření možnosti zásilkového prodeje léků na recept, který leží ve sněmovně?
Ten pozměňovací návrh je opravdu hloupý. V jeho důvodové zprávě jsou lži a zjednodušení. Tak reálná praxe nevypadá. Není ani pravda, že by online prodej léků na recept byl v Evropě trend. Návštěvní službu nabízíme potřebným, imobilním, místo zásilkového prodeje. Mohl by si ji objednat a zaplatit i kdokoli jiný.
Autor: nam