Cookies

Náš web potřebuje pro přizpůsobení obsahu a analýzu návštevnosti váš souhlas. Souhlas vyjádříte kliknutím na tlačidlo "OK". Více informací
Svúj souhlas můžete odmítnout zde.

Zprávy ČLnK

Sjezd delegátů České lékárnické komory zvolil nové představenstvo. Prezidentem se stal Mgr. Aleš Krebs, Ph.D.

4. 11. 2019

    1. 2019 | Ve dnech 1.-2. listopadu 2019 proběhl v Benešově XXIX. sjezd delegátů České lékárnické komory (ČLnK), který si zvolil pro následující čtyři roky nové vedení. Prezidentem komory se stal Mgr. Aleš Krebs, Ph.D., viceprezidentem PharmDr. Martin Kopecký, Ph.D.
      Kromě voleb do centrálních orgánů komory řešil sjezd také klíčová témata jako jsou změna odměňování lékárenské péče, stejné doplatky léčivých přípravků, regulace počtu lékáren, podpora jedinečných lékáren a úhrady za nové povinnosti, které jsou lékárníkům uloženy. Jedná se například digitalizaci listinných receptů a zejména o kontrolu pravosti léčiv zabraňující výdeji padělků, u kterého ČLnK požaduje vzhledem k nepřipravenosti systému prodloužení období bez sankcí.

Sjezdu se v sobotu zúčastnil ministr zdravotnictví Mgr. et Mgr. Adam Vojtěch, MHA, se kterým lékárníci diskutovali témata z jejich každodenní praxe i legislativní změny, které výrazně ovlivní budoucnost českého lékárenství a kvalitu poskytované lékárenské péče. Ministr projevil ochotu nastíněná témata s lékárníky dále řešit.

Delegáti sjezdu se shodli na prioritách, které je nutné pro zachování dostupné a kvalitní lékárenské péče urychleně řešit a promítnout do legislativy. Tyto jsou součástí usnesení sjezdu zahrnující i konkrétní úkoly, které jsou pro představenstvo ČLnK závazné.

„Sjezd ve svém usnesení i nadále považuje FMD (protipadělkovou směrnici) za nesmyslnou s ohledem na zásadně nevyvážený poměr administrativní náročnosti a benefitů z nich plynoucích a s ohledem na praktické problémy v implementaci směrnice, množství alertů a problémy s dodávkami běžných léků,“ představuje klíčové usnesení letošního sjezdu Mgr. Aleš Krebs, Ph.D., prezident ČLnK.

Celé usnesení XXIX.  sjezdu delegátů České lékárnické komory, včetně seznamu nově zvolených 20 členů republikového představenstva, revizní komise a čestné rady, najdete v příloze tiskové zprávy.

Tisková zpráva ke stažení ZDE.
Usnesení XXIX. sjezdu ke stažení ZDE.