Cookies

Náš web potřebuje pro přizpůsobení obsahu a analýzu návštevnosti váš souhlas. Souhlas vyjádříte kliknutím na tlačidlo "OK". Více informací
Svúj souhlas můžete odmítnout zde.

Aktuality

Sjezd odmítl distanční prodej léků na předpis

9. 11. 2015

Podle nového tiskového mluvčího komory, Aleše Krebse, lékárníci na sjezdu odmítli usnesením takzvaný distanční prodej léků na předpis, tedy například prodej přes internet. Podle nich je důležitý kontakt s pacientem kvůli vyloučení rizik, například při skladování, ale také při řešení kombinací s jinými léky, doplňky stravy či stravou. Nyní je možné touto cestou zakoupit pouze volně prodejné léky.

Lékárny jsou podle prezidenta komory Lubomíra Chudoby schopné se o potřebné pacienty postarat, mezi postupy je mimo jiné i možný dovoz léku domů. Dalším argumentem, proč léky kupovat osobně, je ochrana před jejich padělky. Lékárny musí provádět více kontrolních úkonů, a to i bezprostředně před předáním léku zákazníkovi.

Dalším zásadním tématem sjezdu byl systém odměňování lékárníků, který se v současnosti odvíjí od ceny vydaných léků. Odměna by neměla být závislá na tom, jak drahé léky lékárník vydává.

Lékárníci v usnesení vyzvali ministra zdravotnictví, aby co nejdříve řešil situaci nezávislých veřejných lékáren a podílel se na změně systému odměn. Ty by se podle viceprezidenta mohly odvíjet například od kombinace fixní částky a výkonu lékárníka. Lékárnám, na rozdíl od jiných segmentů, nebyly kompenzovány regulační poplatky a příjmy za prodej léků také klesají.

Autor: miš