Odborné aktuality
Střevní bakterie mohou ochránit před zhoubným bujením
25. 3. 2018
Nový výzkum objasnil, jak strava ovlivňuje složení bakterií ve střevech. „Dobré“ střevní bakterie tvoří ochrannou bariéru proti škodlivým virům, ale rovněž mohou změnit chování našich genů a tím i riziko vzniku rakoviny. Tato souvislost je stále víc uznávaná odborníky na celém světě.
Britští vědci studovali vliv mastných kyselin s krátkým řetězcem (SCFA) produkovaných prospěšnými střevními bakteriemi během trávení ovoce a zeleniny. Ukázalo se, že SCFA mohou prostupovat ze střevního mikrobiomu do buněk střevní sliznice, a přitom dokážou změnit fungování buněk i genů.
Pomocí antibiotik redukovali u myší střevní bakterie a pak studovali jak vzorky exkrementů, tak buňky jejich střevního epitelu. U těchto myší došlo ke zvýšení produkce proteinu HDAC2, který podle předchozích studií zvyšuje riziko kolorektálního karcinomu. Jakmile k buňkám humánního kolorektálního karcinomu dodali CSFA, zvýšila se krotonylace – což je modifikace proteinů, jež dokáže zapnout či vypnout aktivitu určitých genů. Ke krotonylaci došlo inhibicí HDAC2.
Autoři jsou přesvědčeni, že zvýšení krotonylace v genomu střevních buněk může být prevencí rakoviny, a že klíčovou úlohu v tomto má příjem ovoce a zeleniny. Rovněž se tak podle nich otevírá cesta k dalšímu výzkumu, který by mohl přinést vývoj nových léků zaměřených na HDAC2.
Autor: uza
Zdroj: Varga-Weisz P et al. Microbiota derived short chain fatty acids promote histone crotonylation in the colon through histone deacetylases. Nature Communications volume 9, Article number: 105 (2018), doi:10.1038/s41467-017-02651-5