Cookies

Náš web potřebuje pro přizpůsobení obsahu a analýzu návštevnosti váš souhlas. Souhlas vyjádříte kliknutím na tlačidlo "OK". Více informací
Svúj souhlas můžete odmítnout zde.

Aktuality

V Praze se bude zkoumat konopí

19. 12. 2015

Mezinárodní institut pro konopí a kanabinoidy (ICCI) byl otevřen 15. prosince v Praze. Investoři z USA a Kanady do něj vložili 500 milionů korun, jde pravděpodobně o největší privátní investici do českého lékařského výzkumu.

Výzkum, na němž se též podílí význačný izraelský vědec českého původu, docent Lumír Hanuš z Hebrejské Univerzity v Jeruzalémě, bude zaměřen na ověření účinků konopí na základě medicíny založené na důkazech (Evidence Based Medicine). Podle ředitele institutu, Pavla Kubů bude jedním z výzkumných cílů posouzení působení této tisíc let známé byliny na jednotlivce, čímž přispěje k personalizaci léčby kanabinoidy.

Léčba konopím není v ČR nelegální, ale současná pravidla a ceny z něj činí nedostupný lék pro české pacienty. Ředitel pro vědu výzkum ICCI, Tomáš Zábranský tvrdí, že konopí má terapeutický potenciál při mnoha onemocněních, jako je tišení bolesti u onkologicky nemocných, spasticita u pacientů s roztroušenou sklerózou, ale bude jej možní využívat i v kožním lékařství. „Protože konopí neobsahuje jen kanabinoidy, ale také další látky, například terpeny a flavonoidy, předpokládáme, že jeho účinky jsou všestrannější, než jsme doposud soudili. Věřím, že z konopí budeme umět připravit lék pro individuální potřeby konkrétního pacienta,“ říká docent Hanuš.

Zdroj: TZ ICCI