Odborné aktuality
Vede cukr k nádorovému onemocnění? Studie naznačuje souvislost
23. 6. 2016
Lidé, kteří se denně neobejdou bez cukrem slazených nápojů, mají významně vyšší výskyt karcinomu žlučových cest a karcinomu žlučníku. Zjistila to nová studie švédských výzkumníků publikovaná v časopisu Journal of the National Cancer Institute.
Sledovalo se téměř 71 000 dospělých v Swedish Mammography Cohort a v Cohort of Swedish Men. Ti, kteří denně konzumovali dvě nebo více porcí sody nebo jiných sladkých nápojů (1 „serving“ odpovídal 200 ml), vykázali větší riziko vzniku karcinomu extrahepatálních biliárních cest (poměr rizika 1,79, 95% CI 1,02 - 13,3) a karcinomu žlučníku (HR 2,24, 95% CI 1,02 až 4,89).
„V případě karcinomu intrahepatálních žlučových cest ale tato asociace nebyla prokázána,“ upřesnila hlavní autorka Susanna Larssonová z Karolinska Institutet ve Stockholmu. Nadváha či obezita a diabetes mellitus 2. typu byly rovněž faktory spojené se signifikantně vyšším rizikem karcinomu žlučových cest. „Je možné, že sladké nápoje zvýšily riziko vzniku těchto nádorů tím, že způsobují diabetes a přírůstek hmotnosti,“ vyslovili hypotézu autoři. I jiné studie zkoumaly riziko jiných typů karcinomu u stejné kohorty; konzumace sladkých nápojů byla spojena s karcinomem pankreatu, ale už nikoli s kolorektálním karcinomem nebo tumorem endometria, napsali autoři, což podle nich svědčí o tom, že mezi konzumací sladkých nápojů a výskytem karcinomu neexistuje nespecifický vztah.
Pojem "slazených nápojů" však v dotaznících nezahrnoval ovocné džusy, sportovní nápoje, ani slazenou kávu, čaj, nebo mléko, přestože tyto nápoje mohou obsahovat významné množství cukru. Konzumenti více než dvou porcí denně, byli častěji bez vysokoškolského vzdělání, byli častěji obézní a měli vyšší celkový kalorický příjem.
Možným biologickým mechanismem by mohlo být růstové působení inzulinu a inzulinu podobných růstových faktorů, míní autoři. Další mechanismus by mohla zprostředkovat cholecystolitiáza. Studií, které zkoumaly vztah mezi konzumací cukru a výskytem karcinomu, již byla celá řada. Například PubMed Health informuje o studii, podle níž dieta s vysokým glykémickým indexem (bílý chléb, bagely a rýže) zvyšuje riziko vzniku karcinomu plic o 49%. Dále například studie National Center for Biotechnology Information ukázala, že lidé s dietou s vysokým glykémickým indexem měli zvýšené riziko vzniku karcinomu prostaty o téměř 30%.
Na druhé straně třeba Mayo Clinic popírá hypotézu, že karbohydráty zrychlují růst karcinomových buněk a považuje to za mýtus. Pokud onkologický pacient přestane jíst cokoli, co obsahuje cukr, růst nádoru to podle Mayo Clinic nezpomalí.
Autor: MUDr. Jan Činčura Převzato a zkráceno z MedPage Today, PubMed Health, Mayo Clinic