Cookies

Náš web potřebuje pro přizpůsobení obsahu a analýzu návštevnosti váš souhlas. Souhlas vyjádříte kliknutím na tlačidlo "OK". Více informací
Svúj souhlas můžete odmítnout zde.

Zprávy ČLnK

Vyjádření České lékárnické komory (ČLnK) k aktuální situaci dostupnosti roušek a respirátorů v období zvýšeného výskytu respiračních onemocnění

2. 3. 2020

    1. 2020 | V souvislosti s častými dotazy pacientů v lékárnách i ze strany samotných lékárníků připravila Česká lékárnická komora (ČLnK) vyjádření k aktuální situaci dostupnosti ochranných prostředků (roušek a respirátorů) a ostatního materiálu. ČLnK situaci aktivně řeší s ministrem zdravotnictví ČR i premiérem Andrejem Babišem, a má přislíbeno od vlády a dodavatele, že respirátory k dispozici budou.
      K dnešnímu dni jsou zásoby respirátorů v lékárnách napříč ČR většinou nulové, některé lékárny mají minimální množství. Stejná situace je i u standardních roušek, které jsou vhodné pouze pro nemocné a nakažené, aby infekci dále nešířili. Roušky ani respirátory nelze do lékáren objednat od žádného dodavatele, přestože lékárníci tak opakovaně činí a snaží se pro stabilizaci situace udělat maximum.

V tuto chvíli nemá mnoho lékáren ochranné pomůcky ani pro své pracovníky, přičemž zajištění těchto pomůcek pro zdravotníky je považováno za zásadní, neboť zdravotníci jsou ti, kteří jsou v první linii. Lékárny jsou nejnavštěvovanější a nejdostupnější zdravotnická zařízení a často je lidé při prvních příznacích infekčních onemocnění navštěvují jako první. Z tohoto důvodu je důležité, aby mezi zdravotníky, kteří budou přednostně zásobeni ochrannými pomůckami, byli i lékárníci. Dle slov ministra zdravotnictví ČR je zdravotní péče v případě rozšíření nákazy naprosto klíčová a je nutné zajistit chod zdravotnických zařízení. Je však nutné podotknout, že zodpovědnost za vybavení zdravotníků ochrannými prostředky Česká lékárnická komora nemá.

Česká lékárnická komora má přislíbeno od vlády a výrobce, že respirátory budou. V tuto chvíli však ČLnK nedisponuje přesnější informací o termínu a způsobu jejich dodání do lékáren, ani o konkrétním množství. Zatím není známa ani jejich cena.

Česká lékárnická komora připravila informační materiály jak pro pacienty, tak i pro lékárníky

Pro lékárníky byl připraven souhrnný dokument popisující hygienická opatření k dezinfekci prostor lékárny a další provozní doporučení. Dále Komora pro lékárníky připravila také materiál s přesným popisem a radami pro pacienty, kteří se budou v lékárně informovat o možnostech preventivních opatření i na řešení konkrétní situace, například pokud se pacient vrátil z ohrožené oblasti a má pochybnosti, jak správně postupovat - tento pokyn je českou transpozicí pokynů Mezinárodní farmaceutické organizace (FIP).

Pro pacienty bylo připraveno desatero základních zásad, které lékárníci doporučují dodržovat v období zvýšeného výskytu respiračních onemocnění:

  1. Často a důkladně si myjte ruce mýdlem. Pokud si nemůžete ruce umýt, použijte účinný dezinfekční gel. S výběrem vám poradí lékárník.
  2. Pravidelně otírejte dezinfekčními ubrousky také vlastní předměty, kterých se často dotýkáte – mobilní telefon, tablet, notebook, klávesnici aj.
  3. Kašlejte a kýchejte do rukávu, šály nebo kapesníku, ne do ruky.
  4. Používejte jednorázové kapesníky a po použití je vyhoďte.
  5. Snažte se vyhýbat velkým kolektivům.
  6. Bezpečný odstup ve společnosti jsou asi 2 metry.
  7. Zůstaňte doma, pokud se necítíte dobře.
  8. Pokud to nevyžaduje váš zdravotní stav, odložte plánovanou návštěvu lékaře. Eliminujete tak kontakt s nemocnými pacienty v čekárně.
  9. Zdravého jedince rouška před infekcí koronavirem neochrání, k tomu je nutný respirátor s třídou ffp3. Roušky jsou vhodné pro nemocné a nakažené, aby infekci dále nešířili.
  10. Nepropadejte zbytečné panice a dodržujte základní hygienická pravidla. V případě nejasností se poraďte s vaším lékárníkem.
Česká lékárnická komora znovu opakuje, že dodržování základních hygienických zásad je nezbytným opatřením k ochraně našeho zdraví bez ohledu na současný stav dostupnosti ochranných pomůcek.  Mgr. Aleš Krebs, Ph.D., prezident České lékárnické komory
Přílohy: Tisková zpráva Desatero zásad při respiračních onemocnění Informační leták do lékáren Desatero pro lékárníky