Cookies

Náš web potřebuje pro přizpůsobení obsahu a analýzu návštevnosti váš souhlas. Souhlas vyjádříte kliknutím na tlačidlo "OK". Více informací
Svúj souhlas můžete odmítnout zde.

Odborné aktuality

Zdravá strava snižuje postižení u roztroušené sklerózy

2. 2. 2018

Zdravá strava snižuje postižení u roztroušené sklerózy

Jídelníček je u roztroušené sklerózy (RS) mnohem důležitější, než se dosud zdálo. Zdravá strava s dostatkem ovoce, zeleniny, luštěnin a celozrnných obilovin zřejmě vede k menšímu postižení a lehčím symptomům než méně zdravý způsob stravování. Ten charakterizuje konzumaci potravin a nápojů s vyšším obsahem cukru, červeného masa a zpracovaného masa (např. uzenin). Studie nezkoumala vliv konzumace libového masa a ryb.

Tuto souvislost prokázala americká studie, publikovaná v online lékařském časopisu American Academy of Neurology. Studie zahrnovala 6 989 pacientů se všemi typy RS, kteří vyplnili dotazníky,jenž jsou součástí registru NARCOS o svých stravovacích návycích.

Ti byli pak rozděleni do pěti skupin. Skupina s nejzdravější dietou měla o 20 % menší pravděpodobnost vážných fyzických omezení než skupina s nejméně zdravou stravou. Vážné postižení se posuzuje podle toho, zda nemocný potřebuje některý typ opory – hole, kolečkové křeslo nebo elektrický vozík – aby ušel cca 8 metrů.

Pacienti s nejzdravějším jídelníčkem rovněž měli o 20 % menší výskyt těžkých depresí.

Skupina s nejzdravější dietou konzumovala průměrně 1,7 porce celozrnných obilnin, zatímco nejméně zdravá varianta stravování představovala jen 0,3 porce denně. Ohledně zeleniny, ovoce a luštěnin to bylo u nejzdravější diety 3,3 porce za den versus 1,7 u té nejméně zdravé verze.

Nemocní s RS, kteří dodržovali celkově zdravější životní styl (udržování zdravé váhy, fyzická aktivita, nekouření) měli až o 50 % nižší pravděpodobnost vážné deprese, o 30 % menší výskyt únavy a o více než 40% méně projevů bolesti. Rovněž se u nich projevila o třetinu menší pravděpodobnost problémů s pamětí a kognitivními funkcemi obecně.

Výsledky se potvrdily i po zhodnocení faktorů, které mohou postižení ovlivňovat, jako věk a doba, po niž nemocný roztroušenou sklerózou trpí.

Studie rovněž porovnala vliv populárních diet, jako je paleo, nízkokalorická a další, uváděné jako prospěšné pro nemocné s RS (např. Wahlova). Ukázalo se, že jejich dodržování, ať už v minulosti nebo v současnosti, mírně snižovalo riziko postupujícího postižení.

Podle autorů výsledky studie nemohou být považovány za predikci progrese RS symptomů do budoucnosti. Podle nich však potvrdila souvislost mezi celkovým životním stylem a projevy RS, což však někteří odborníci považují za neprokázané.

Autor: uza

Zdroj: Fitzgerald KC et al. Diet quality is associated with disability and symptom severity in multiple Sclerosis. American Academy of Neurology (AAN) Publications. December 6, 2017, DOI: https://doi.org/10.1212/WNL.0000000000004768