Odborné aktuality
Zdravotníci vlastní smrtí dokázali, že nejhorší jsou trans tuky
18. 7. 2016
Velká observační studie publikovaná v JAMA Internal Medicine odhalila, že vysoký příjem nasycených tuků a trans tuků je spojen se zvýšenou mortalitou. Výzkumníci z Harvard Chan School a Brigham and Women’s Hospital zkoumali stravu a mortalitu u celkem 125 000 zdravotníků obou pohlaví, kteří při vstupu do studie byli bez kardiovaskulárních chorob, diabetu a onkologického onemocnění.
Během zhruba 30 let sledování více než 33 000 účastníků studie zemřelo. Vysoký příjem nasycených tuků, jež nahradily sacharidy, byl spojen s osmiprocentním zvýšením celkové úmrtnosti. Obdobně vysoký příjem trans tuků zvýšil úmrtnost dokonce o 13 procent. Naproti tomu vysoký příjem polynenasycených mastných kyselin a mononenasycených mastných kyselin byl spojen s 19procentním a 11procentním snížením úmrtnosti, resp.
Příznivé působení těchto lipidů potvrdil další poznatek studie: nahradilo-li se pět procent kalorií tvořených nasycenými tuky stejným množstvím kalorií z polynenasycených a mononenasycených mastných kyselin (zhruba 15 g), došlo k redukci mortality o 27 % a 13 %, resp. „Trans mastné kyseliny měly nejvýznamnější negativní dopady na zdraví. Každé zvýšení příjmu trans tuků o 2 % bylo spojeno o 16 % vyšším rizikem předčasného úmrtí během doby studie. Vyšší konzumace saturovaných tuků byla také spojena s vyšší úmrtností. Porovnáme-li se stejným množstvím kalorií ve formě polysacharidů, každé zvýšení saturovaných tuků o pět procent znamenalo o 8 % vyšší riziko celkové mortality,“ uvedl hlavní autor studie Dong Wang z Departments of Nutrition and Epidemiology při Harvard Chan School.
Autoři došli k následujícímu závěru: "Nahrazení nasycených tuků nenasycenými ... by mělo být i nadále hlavním poselstvím v dietních doporučeních. Tyto nálezy také podporují eliminaci částečně hydrogenovaných rostlinných olejů jako primární zdroj trans mastných kyselin."
Reakce lékařských kapacit ke studii byly vesměs pochvalné. Podle Nity Forouhiové z MRC Epidemiology Unit při University of Cambridge studie poskytuje robustní důkazy. Podle ní však jsou posilovány také důkazy, že červené a zpracované maso versus mléčné produkty - přestože jsou oboje bohaté na saturované tuky - mají rozdílné zdravotní účinky.
Ian Johnson, emeritní spolupracovník z Institute of Food Research uvedl, že: “Tyto nálezy jsou konzistentní se současnými doporučeními a zejména s konceptem prospěšnosti diety středomořského typu, bohaté na nesaturované tuky rostlinného původu, z ryb a olivového oleje.
Gunter Kuhnle z University of Reading se připojil k poznámce Nity Forouhiové, když v komentáři pro server Science Media Centre napsal, že “I když tato studie rozlišuje mezi jednotlivými rozdílnými typy saturovaných a nesaturovaných tuků, stále není dosti detailní. Předchozí studie například ukázaly, že saturované tuky z mléčných produktů jsou spojeny s redukcí rizika morbidity.“
Autor: MUDr. Jan Činčura
[caption id="attachment_4552" align="alignleft" width="520"] Zdroj: www.foodfiltr.cz[/caption]