Cookies

Náš web potřebuje pro přizpůsobení obsahu a analýzu návštevnosti váš souhlas. Souhlas vyjádříte kliknutím na tlačidlo "OK". Více informací
Svúj souhlas můžete odmítnout zde.

Právní poradna

Zrušená výpověď ze zaměstnání a výplata odstupného

13. 1. 2021

Dobrý deň prajem, mám dotaz ohľadom odstupného v práci. Neviem, či táto možnosť poradne zahŕňa i môj problém. Môj zamestnávateľ vlastní v meste 2 lekárne a tú,v ktorej som pracovala ja, sa rozhodol zatvoriť. Dostala som teda výpoveď (2 mesačná výpovedná lehota mi končí 31.1. 2021) a k tomu vo výpovedi uviedli odstupné. Ku koncu roku v tej druhej lekárni dal personál výpoveď a momentálne hľadajú nových zamestnancov s nástupom od 1.2. Takže by mi to plynule nadväzovalo. Oslovili ma, či by som nemala záujem pracovať na tejto druhej pobočke, pričom mi do telefónu navrhli Zrušenie výpovede a dokonca vyplatenie odstupného. Trápi ma otázka, či je to vyplatenie odstupného bez výpovede právne uskutočniteľné, keď je to u toho istého zamestnávateľa. Bohužiaľ, nemám toľko pracovných skúseností, aby som si sama poradila a mohla pokojne spávať. Rada by som vedela, či je to možné, alebo ma len ťahajú za nos. Ak je môj dotaz mimo tematiky tejto poradne, ospravedlňujem sa. Ďakujem za Váš čas a prajem príjemný deň.    

Odpovídá Mgr. Libor Štajer, KMVS, advokátní kancelář, s.r.o.: 

„V první řadě uvádíme, že vyjádření níže vychází z české právní úpravy obsažené v zákoně č. 262/2006 Sb., zákoník práce. Pokud celou situaci chápeme správně, jedná se o situaci, kdy Vám zaměstnavatel podal výpověď pro nadbytečnost z důvodu zrušení lékárny a tedy i Vašeho pracovního místa, s tím, že pracovní poměr by měl skončit uplynutím výpovědní doby k 31.01.2021. V souvislosti s podanou výpovědí a ukončením pracovního poměru by Vám pak mělo být vyplaceno odstupné. Současně Vám daný zaměstnavatel nabízí zrušení této výpovědi a nástup ve druhé (zbývající lékárně) k 01.02.2021. Nejprve, co se týče možnosti zrušení výpovědi, k tomuto kroku skutečně může zaměstnavatel přistoupit, avšak pouze souhlasem daného zaměstnance, jemuž byla výpověď podána. Pracovní poměr by pak trval dál a k podané výpovědi by se vůbec nepřihlíželo. Jak Vy sama však správně uvádíte, problémem je Vámi avizované vyplacení odstupného, které je možné zaměstnanci vyplatit (za splnění dalších podmínek) pouze v souvislosti s ukončením pracovního poměru. V případě, že by došlo ke zrušení výpovědi a pracovní poměr by trval bez přerušení dál, nebylo by možné vyplatit odstupné. Zaměstnavatel by však měl možnost Vám tuto slíbenou finanční kompenzaci, která by svou výší odpovídala odstupnému (či jakékoli jiné dohodnuté částce) vyplatit v režimu speciální odměny či bonusu. Oproti odstupnému je zde totiž rozdíl v tom, že z odstupného není nutné odvádět povinné platby na sociální a zdravotní pojištění, a jeho vyplacení je tedy pro zaměstnance a zaměstnavatele výhodnější než výplata mzdy či jakéhokoli bonusu, z něhož jsou odvody povinné. Závěrem tedy shrnujeme, že je možné se se zaměstnavatelem dohodnout na zrušení podané výpovědi, ale současně není možné, aby Vám zaměstnavatel vyplatil odstupné. Zároveň se ale můžete se zaměstnavatelem dohodnout na tom, že by Vám pomyslné „odstupné“ vyplatil v režimu speciálního odměny či bonusu.